Autan asiakkaitani terveyteen, ruokaan ja syömiseen liittyvissä haasteissa.

Olen Hanna Kuosmanen, koulutettu ravintoterapeutti, sertifioitu syömisen psykologian valmentaja ja joogaopettaja.  Olen työskennellyt niin suolisto-ongelmien, uupumuksen, stressin, mielialan, painon, syömisen hallinnan kuin kehosuhteenkin pulmien parissa. Lisäksi minulla on kokemusta ravintoterapian käytöstä reuman ja fibromyalgian kaltaisten kroonisten sairauksien ja hormonaalisten epätasapainotilojen tukihoitona. Joogaa ohjaan viikkotunneilla Tampereella ja viikonlopputyöpajoissa eri puolilla Suomea.

Olen aiemmalta koulutukseltani yhteiskuntatieteilijä ja rauhantutkija. Pienestä pitäen olen kärsinyt ihottumasta, astmasta, allergioista ja tulehduskierteistä. Ongelmat pahenivat kolmenkympin korvilla, mikä sai minut kääntymään ravintoterapeutin puoleen. Se askel johti minut lopulta uudelle urapolulle Terveysopisto Saluksen kautta.

Vaikka sain fyysisen terveyteni takaisin, voin kuitenkin edelleen monella tavalla huonosti. Olin uupunut ja tyytymätön, mihin yritin löytää ratkaisuja ruokavalioista ja ravintolisäpurkeista. Mikään ei tuntunut tuovan lopullista helpotusta. Vasta tutustuttuani syömisen psykologian pioneerin Marc Davidin elämäntyöhön ja hänen perustamaansa Institute for the Psychology of Eatingiin viimeiset puuttuvat palaset löytyivät ja alkoivat loksahdella paikoilleen.

Oivalsin, ettei riitä, että pohtii mitä syö. Yhtä olennaista, jollei jopa olennaisempaa on se, millainen suhde ihmisellä on itseensä ja ruokaan. Aloin ymmärtää, että oman huonovointisuuteni taustalla oli tunne siitä, etten kelpaa ja riitä omana itsenäni. Teinivuosina tunne oli purkautunut ulos syömishäiriönä, ja nyt tajusin sen kytevän minussa edelleen matala-asteisena tyytymättömyytenä kehoani ja itseäni kohtaan ja pitävän minua uuvuttavassa suorittamisen kierteessä.

Syyllisyys, kontrollointi ja huono omatunto eivät liity vain syömishäiriöihin vaan tuntuvat yhteiskunnassamme muuttuneen ”normaaliksi” osaksi syömistä. Oma matkani on kuitenkin opettanut minulle, ettei näin tarvitse olla. Vaikka edelleen kompastelen polullani joinain päivinä, tiedän, ettei kaikkia syömisen pulmia ratkaista ruokavaliolla tai varsinkaan itsekurilla. Syömisen psykologian opiskelun myötä suhteeni ruokaan, omaan kehooni ja oikeastaan koko elämään ovat muuttuneet huomattavasti aiempaa levollisemmiksi, rennommiksi ja nautinnollisemmiksi. Ruoka on minulle nykyään ravinnon, ilon ja elinvoiman lähde, ei taistelutanner tai kurinpitojärjestelmä.

RuokaRauha päättää taistelun ruokaa ja kehoamme vastaan.

Otan vastaan asiakkaita kaikkialta Suomesta etävastaanotollani. Tämän lisäksi luennoin ja alustan sekä vedän eri puolilla maata kursseja ja retriittejä, joiden teemat liittyvät esim. ruoka- ja kehosuhteeseen sekä lepoon ja palautumiseen. Työssäni minua inspiroi sen todistaminen, miten asiakkaani ja kurssilaiset alkavat voida paremmin, rentoutua ruoan äärellä, luottaa uudelleen oman kehonsa viisauteen ja tuntea olevansa kotona itsessään.

Olen toipuva perfektionisti, ja vapaa-ajallani pidänkin ennen kaikkea laiskottelusta! Kehoni rakastaa joogan lisäksi tanssia, saunomista ja avantouintia sekä tietysti syömistä. Asun Tampereella vanhassa omakotitalossa, jonka pihaa tykkään kuopsuttaa kesäisin. Lomilla viihdyn juurimaillani Lapin selkosilla ja saaristossa.

Koulutus

2021 Restorative yogaSOMATICS Teacher Training, Ateeka
2021 Yoga Nidra Teacher Training, James Reeves / EkhartYoga Academy
2020 Diplomiravintoterapeutti, Suomen Terveysopisto Salus
2019 Certified Mind-Body Eating Coach, Institute for the Psychology of Eating, Yhdysvallat
2018 Diplomiravintoneuvoja, Suomen Terveysopisto Salus
2015 The Immersion – A Hatha Yoga Teacher Training (RYT 200), The Yoga Health Mandala, Intia
2013 FM, rauhan- ja konfliktintutkimus, Tromssan yliopisto, Norja
2012 Yin Yoga Teacher Training (RYT 100), Biff Mithoefer, Ruotsi
2010 YTK, kansainväliset suhteet, Lapin yliopisto

Täydennyskoulutuksia

2023 The Emotional Eating Breakthrough, Institute for the Psychology of Eating, Yhdysvallat
2023 Lasten ja nuorten ravintoterapia, Suomen Terveysopisto Salus
2022 Funktionaalisten laboratoriotestien tulkinta, Nordic Laboratories ja Ville Pöntynen/Lupaus Health
2019 Sokeririippuvuus ja sen hoito, Suomen Terveysopisto Salus
2019 Suolistotestien tulkinta, Ville Pöntynen / Nordic Laboratories
2017 Transform your relationship with food, Institute for the Psychology of Eating, Yhdysvallat

Ravintoterapeuttikoulutukseni täyttää Luonnonlääketieteen Keskusliiton (LKL) koulutusvaatimukset.
Olen Suomen Ravintoterapiayhdistys Raty ry:n jäsen.

logo-certified-mind-body-eating-coach

 

Ravintoterapia ja kehotietoisuusvalmennus

RuokaRauha - Hanna Kuosmanen

Y-tunnus 3185393-8